28 maja

Przepis na quesadillę prosto z Meksyku!


Przyrządzenie quesadilli, a ściślej mówiąc, jednego z jej typów (bo pewnie się domyślacie, że quesadilla dla Meksykanina jest tym, czym makaron dla Włocha) wcale nie jest trudne i nie wymaga od Ciebie poziomu Master Chefa. Do tego dojdziemy, spokojnie.


(http://www.premierlife.ca/wp-content/uploads/2011/10/quesadillas.jpg)



Na początku Twojej drogi prowadzącej do tytułu wybitnego kucharza kuchni meksykańskiej wybierasz się oczywiście na zakupy. W pierwszej kolejności do koszyka trafiają piersi z kurczaka i ser, a następnie kierujesz się w stronę warzyw. Potrzebujesz sałaty, zielonej papryki, cebuli, pomidorów, ostrej zielonej papryczki, nazywanej w Meksyku chile, i czosnku.


Jeśli jesteś bardzo głodny i nie chce Ci się bawić w przygotowywanie własnego ciasta na tortillę, obowiązkowo kupujesz także i to.

Teraz wystarczy tylko zapłacić i wracać do domu.


Zabieramy się do roboty! Kiedy już wyglądasz jak prawdziwy kucharz, wstawiasz wodę do gotowania, do której wrzucasz kurczaka z kawałkiem cebuli, solą i odrobiną oliwy. Cierpliwe czekasz, aż się ugotuje albo w tym czasie przygotowujesz sos. Tak, prawdziwy, meksykański sos.

Na początek chwytasz pomidory i paprykę, i w całości smażysz je na patelni z różnych stron, razem z czosnkiem i cebulą. 



Kiedy staną się miękkie i podpieczone, rozdrabniasz je (możesz przerzucić do garnka, żeby było Ci wygodniej) i mieszasz ze sobą.  W naszych wspomnieniach z quesadilli, przyrządzanej o północy w Hiszpanii, widnieje obraz Meksykanki używającej blendera do zmiksowania sosu, więc śmiało możesz naśladować jej poczynania. Nie zapomnij oczywiście o dodaniu soli, żeby Twoja wymarzona potrawa nabrała wyśmienitego smaku.

Kiedy kurczak jest już ugotowany, wykładasz go na deskę i za pomocą dwóch widelców rozdrabniasz go na maleńkie części.

Na patelni podgrzewasz tortillę, następnie posypujesz ją utartym wcześniej serem i składasz, żeby ser zaczął się delikatnie roztapiać. Po chwili dokładasz sałatę, kurczaka, zieloną paprykę i cebulę, a na koniec polewasz wszystko sosem. 

Na nowo składasz tortillę et voilà, Twoja quesadilla jest gotowa, by pochwalić się przed znajomymi wybitnym talentem kulinarnym!

(http://farm2.static.flickr.com/1342/5158421369_c117cf77b3.jpg)



¡Que aproveche! Smacznego!


18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tego typu potrawy. Faktycznie nie jest trudno przyrządzić, a smakuje wyśmienicie :) Fajny przepis na sos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Dzięki temu dostaje fajnego, przydymionego smaku :)

      Usuń
  2. Pochwalę się swoim wybitnym talentem w ten weekend na imprezie i przygotuję Meksykańską quesadillę :D Wygląda tak dobrze, że idę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłyśmy takiej quesadilli a wygląda bardzo smacznie :) Musimy zrobić wersję z wędzonym tofu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo, a my z kolei nie jedliśmy nigdy wędzonego tofu, więc też musimy wypróbować :)

      Usuń
  4. Zdecydowanie moje smaki. Danie proste do przygotowania, a jednak bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię trochę inaczej quesadille - ale jak piszesz, wersji tego dania może być bardzo dużo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! To trochę tak, jak zapytać Polaka o przepis na rosół albo ciasto na pierogi... każdy ma inny ;) A w jakiej wersji robisz quesadillę?

      Usuń
  6. Uwielbiam kuchnie latynoskie, ktore kojarza mi sie ze sloncem i pikantnym smakiem. Dziekuje za ten przepis, chetnie sie na niego skusze. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy podobne skojarzenia i chyba dlatego właśnie tak bardzo lubimy ten typ kuchni :) Pozdrawiamy również i życzymy smacznego!

      Usuń
  7. Prosty przepis i pysznie brzmi, warto spróbować meksykańskich smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecamy, bo warto! Aż powoli sami robimy się głodni ;)

      Usuń
  8. Zdecydowanie Meksykanskie jedzenie w moj gust. Choc dzieci nie byly tam szczesliwe jedzeniowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, kuchnia meksykańska nie każdemu pasuje, zwłaszcza przez umiłowanie do ostrych smaków ;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się nasz post, pozostaw po sobie jakiś ślad w postaci komentarza, będzie nam bardzo miło :) Pozdrawiamy i zapraszamy Cię do nas ponownie!

Tajemnica piosenki Madonny "La Isla Bonita" rozwiązana!

“UWAGA: Hotel znajduje się na La Palmie (Wyspy Kanaryjskie); NIE w Palmie na Majorce ani Palmie na Gran Canarii”, czyli o tym, jak pojech...